Як подавати записки на проскомидію?

Що ми знаємо про Проскомидію та чому ми повинні бути в храмі раніше початку Служби Божої?

Найважливішим поминанням живих та померлих  поминання на Проскомидії. Це частина Літургії що звершується в Алтарі перед початком самої Служби Божої (Літургії Слова).

Liturgia2Головним завданням Проскомидії, є приготування Святих Дарів – хліба і вина – до євхаристійного приношення – «Жертви Безкровної». Це відбувається на бічному престолі, що зветься «жертовник», без участі вірних. Тому слово «проскомидія» (від грецького προσκομίζω), означає «приношення», «пожертва». У цьому і полягає її суть.

Як правило, ті хто прийшов навіть вчасно на службу, вже не можуть подати записки на проскомидію. Лише мають змогу подати на поминальну сугубу єктенію під час літургії. А отже, пропускають саме важливе поминання.

Але чому поминання на проскомідії є настільки важливим?

Тому що проскомидія є підготовкою і в неї закладаються особливі дії, які завершуються під кінець Літургії. Повноцінна дія очищення є ймовірнішою для тих, хто помянутий на Проскомидії.

Що саме відбувається під час проскомидії?

Під час вилучення Агнця та вливання в Чашу вина (приготування Св. Дарів), священик вимовляє особливі молитви,  слова пророцтв і євангельські цитати про страждання і смерть Спасителя на хресті .

ПроскомидияДалі відбувається вилучення частинок за Богородицю, усіх 9-ти чинів святих, за живих та за усопших. Всі частинки кладуться на дискос як знак повноти  Церкви Христової (земної і небесної), главою якої є Христос.

Приготовані на початку Літургії Дари під час Анафори перемінюються у «Тіло» і «Кров» Христові, згідно заповіді  Спасителя: «..Прийміть, споживайте, це тіло Моє, що за вас ломається. Це робіть на спомин про Мене!Так само і чашу взяв Він по Вечері й сказав: Це Кров моя, Нового Заповіту. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене!(1 Кор. 11:23-25)

Після Причастя, перед самим закінченням Літургії, вийняті з просфор на Проскомидії частинки занурюються в святу Чашу зі словами: «Омий, Господи, гріхи тих, що сьогодні поминалися, Кров’ю Твоєю Чесною, молитвами святих Твоїх», та за молитвами церви, та згідно нашій вірі,  Господь омиває Своєю Кров’ю гріхи тих, хто був пом’янутий на Проскомидії.

В цьому полягає сила та дія очищення гріхів тих, за кого молилися на Божественній Літургії, а особливо тих, кого помянули і за кого вийняли частинки на проскомидії. І це не просто молитва – а дія жертовна, що має звязок з тим моментом, коли Спаситель був за нас розпятий на Хресті, щоби невидимо, недосяжно нашому розуму, спасти нас від темряви цього світу.

Ось чому – виймання на проскомідії з просфори частинки за живих чи спочилих, Церква завжди вшановувала як одним з найважливіших допоміжних засобів очищення душі і поєднання з Христом Спасителем.

20140528-054-672x372

Як правильно подати записку за здоровя чи за упокій душі на проскомидію?

Записку слід подавати у родовому відмінку, наприклад: ВОЛОДИМИРА, ТЕТЯНИ.. , та в чинній послідовності, наприклад спершу Імена батьків (якщо вони живі), своє ім’я, імена членів сім’ї, близьких та рідних.

Не поминаються в Церкві ті, хто не хрещені, іновірці та самогубці.

Як подати записки на проскомидію, якщо нема можливості прийти раніше перед службою?

Так як записки на Проскомидію слід подавати ввечері або найпізніше за пів години до початку служби,  то одна з можливостей – написати записки за здалегідь на наступну службу Божу чи на декілька служб. Часто подають на 40 служб (Сорокоуст). Це як правило за упокій душі, щоби поминання відбувалося усі 40 днів за душу спочилого, але це можливо тоді, коли в Храмі звершується Літургія що дня. Якщо ж в Храмі відбуваються лише недільні служби та свята, то 40 служб відбудуться на протязі року.

Якщо нема можливості, наприклад через далеку відстань чи інші обставини, особисто відвідати Богослужіння, то можна подати записки заочно, тобто без особистої присутності.

Така можливість створена онлайн на нашій офіційній церковній сторінці. Пишіть нам свої прохання про молитви і робіть свої приношення жертовні. Не залежно чи Ви належите до нашої парафії чи знаходитися в інші точці цієї планети, ми поєднуємося молитвою та Святим Духом через принессення і поминання на Божественній Літургії.